USE OF RED SPINNING JUICE TO PREVENT ANEMIA IN PREGNANT WOMEN
Abstract
During pregnancy anemia often occurs, anemia is a term that is often used for a decrease in hemoglobin (Hb) levels. In Indonesia, in light of the consequences of Riskesdas in 2018, the pervasiveness of weakness in pregnant ladies was 48.9 %. Anemia during pregnancy can increase the risk of death during childbirth, give birth to babies with low birth weight, miscarriage and increase the risk of premature birth. Health promotion activities through the provision of red spinach juice can be used as an alternative in socializing the prevention and treatment of anemia in pregnant women. The purpose of implementing community service is to maintain the health quality of pregnant women so that they are not at risk of anemia during pregnancy through health promotion and providing simple treatment through the provision of red spinach juice. This community service was carried out for one days at the BPM Fifi Yanti Bukittinggi. The community service method used is providing health education of red spinach juice can be used as an alternative and treatment of anemia in pregnant women. The result of this Community Service is that pregnant women are able to apply of red spinach juice.References
Astuti, K. H., & Widyastuti, A. H. (2015). Pengaruh konsumsi jus bayam merah terhadap peningkatan kadar Hb pada ibu hamil di Kecamatan Tawangmangu. Bidan Prada: Jurnal Publikasi Kebidanan Akbid YLPP Purwokerto, 6 (1).
Cunninggham, 2016. Obstetri Williams Edisi 21. Jakarta : EGC
Kemenkes, R. I. (2018). Hasil Utama Laporan Riskesdas 2018. Jakarta: Kementrian Kesehatan Republik Indonesia.
Kementrian Pertanian Republik Indonesia. (2010) Produksi Bayam Nasional.
Lathifah, Neneng Siti, and Susilawati Susilawati. 2019. Konsumsi Jus Bayam Merah Campur Madu Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Trimester III.†Jurnal Kesehatan10(3):360–66
Manuaba, I. A. C. IBG Fajar M., dan I. BG Manuaba, 2012. Ilmu Kebidanan, Penyakit Kandungan dan KB untuk Pendidikan Bidan Edisi, 2.
Proverawati. 2013. Anemia Dan Anemia Kehamilan. Yogyakarta: Nuha Medika
Syaifuddin, S. (2015). Uji aktivitas antioksidan bayam merah (alternanthera amoena voss.) segar dan rebus dengan metode DPPH. UIN Walisongo
Cunninggham, 2016. Obstetri Williams Edisi 21. Jakarta : EGC
Kemenkes, R. I. (2018). Hasil Utama Laporan Riskesdas 2018. Jakarta: Kementrian Kesehatan Republik Indonesia.
Kementrian Pertanian Republik Indonesia. (2010) Produksi Bayam Nasional.
Lathifah, Neneng Siti, and Susilawati Susilawati. 2019. Konsumsi Jus Bayam Merah Campur Madu Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Trimester III.†Jurnal Kesehatan10(3):360–66
Manuaba, I. A. C. IBG Fajar M., dan I. BG Manuaba, 2012. Ilmu Kebidanan, Penyakit Kandungan dan KB untuk Pendidikan Bidan Edisi, 2.
Proverawati. 2013. Anemia Dan Anemia Kehamilan. Yogyakarta: Nuha Medika
Syaifuddin, S. (2015). Uji aktivitas antioksidan bayam merah (alternanthera amoena voss.) segar dan rebus dengan metode DPPH. UIN Walisongo
Downloads
Published
2022-08-07
How to Cite
handayani, yellyta ulsafitri. (2022). USE OF RED SPINNING JUICE TO PREVENT ANEMIA IN PREGNANT WOMEN. Empowering Society Journal, 3(2). Retrieved from https://ojs.ufdk.ac.id/index.php/ESJ/article/view/1696
Issue
Section
Articles